ChristenUnie wil prostitutiebeleid op de agenda

Prostitutie-leeuwarden-7782vrijdag 01 november 2013 12:13

Omdat het prostitutieprobleem in Heerenveen groter is dan wij hadden voorzien en we de indruk hebben dat dat ook voor het college geldt, hebben we vandaag schriftelijke vragen gesteld over prostitutie en mensenhandel in Heerenveen. Het prostitutiebeleid in Heerenveen moet wat ons betreft op de agenda komen van gemeenteraad en college.

In de raadsvergadering van 17 december 2012 stelde de ChristenUnie vragen over prostitutie en mensenhandel in Heerenveen. Het college bij monde van de burgemeester meldde toen dat er twee adressen aan de Munniksteeg bekend zijn waar legale prostitutie wordt bedreven. Het prostitutieteam van de politie Fryslân verzorgt de controles. De resultaten hiervan worden gemeld aan de burgemeester. Er waren geen rapportages over onregelmatigheden.

De ChristenUnie Heerenveen heeft zich door bovenstaande in eerste instantie gerust laten stellen. De ChristenUnie in de Tweede Kamer vraagt echter al langere tijd aandacht voor het falende prostitutiebeleid in Nederland. Wij hebben daarom geïnformeerd bij Fier Fryslân naar de situatie in Heerenveen.


In Heerenveen werken alleen buitenlandse vrouwen onder meer uit de Dominicaanse Republiek, Roemenië, Hongarije, Bulgarije. De meesten spreken slecht Nederlands. Onder de dekmantel van legaliteit zijn ook in Heerenveen aanwijzingen voor mensenhandel meldt Fier Fryslân.

De ChristenUnie in Heerenveen is van mening dat het college meer verantwoordelijkheid kan nemen wat betreft ( de kwalijkheid van) prostitutiebeleid.
Wij stellen de volgende vragen:

  1. Hoeveel prostituees werken er in de beide clubs in de Munniksteeg en klopt het dat er de afgelopen tijd een uitbreiding van het aantal kamers is toegestaan?
  2. Heeft de aandacht die er in Leeuwarden is voor strenger prostitutiebeleid een verschuiving tot gevolg van meer prostitutie in Heerenveen?
  3. Is/kan er een maximum gesteld aan het aantal clubs en de hoeveelheid prostituees die in Heerenveen een vergunning krijgen?
  4. Wat is, naast hoofdstuk 3 van de APV, het beleid van de gemeente Heerenveen op het gebied van prostitutie?
  5. Er is niet tot nauwelijks hulpverlening voor de prostituees door de gemeente Heerenveen. Slechts eens in de 3 maanden gaat een prostitutie maatschappelijk werkster van Fier Fryslan bij de vrouwen in Heerenveen langs. Wordt bekostigd door gemeente Leeuwarden. Waarom draagt de gemeente Heerenveen niet bij in de kosten?
  6. Fier Fryslân geeft informatie over vrouwenhandel en begeleiding in diverse gemeenten. Heerenveen maakt van het aanbod voor een regelmatig overleg niet gebruik. Waarom niet?

« Terug

Archief > 2013 > november

Geen berichten gevonden