Vluchtelingenwerk druk met coaching van de ‘pardonners’

Vluchtelingenwerk Heerenveen heeft de handen vol aan het begeleiden van vluchtelingen die sinds 2006 in aanmerking komen voor het veel besproken ‘generaal pardon’. De fractie van de ChristenUnie in Heerenveen ging eind augustus een middag op bezoek om een indruk te krijgen van de gang van zaken in het pand aan het Gemeenteplein 79.
Vluchtelingenwerk Heerenveen heeft twee beroepskrachten, een coördinator en zo'n 17 vrijwilligers. Naast Heerenveen worden ook de gemeenten Boarnsterhim, Skarsterlân, West- en Ooststellingwerf bediend. Drie keer in de week is er inloopspreekuur. Op de middag van het werkbezoek komen er bij beroepskracht Christine Bierenbroodspot zo'n zeven mensen langs die vragen hebben over formulieren: ‘hoe vul ik dit in', of: ‘ik kan dat niet goed lezen.' Ook kunnen mensen begeleiding krijgen op juridisch en maatschappelijk gebied.
Coördinator Kees Elderenbosch vertelt dat mensen weliswaar voor praktische zaken langskomen, maar soms ook behoefte hebben om hun problemen te delen. Vluchtelingenwerk is voor hen een vertrouwde plek en een vertrouwde naam om even langs te gaan.
De gemeente geeft jaarlijks subsidie aan Vluchtelingenwerk, die daarvoor ‘producten' levert in de vorm van bijvoorbeeld begeleiding bij de asielprocedure en coaching bij vestiging in een toegewezen woning. In 2009 wordt de subsidieverstrekking aan Vluchtelingenwerk (evenals aan een aantal andere organisaties) opnieuw beoordeeld.
In de praktijk bestaat het werk uit meer dan wat strikt binnen de productomschrijvingen valt. Het is tenslotte mensenwerk en je komt vaak voor onverwachte situaties te staan, vertelt vrijwilligster Aly Doornbos. Zoals toen ze bij een gezin langsging, waar vier kleine kinderen in huis waren zonder ouders. Dan ga je niet zomaar weg,omdat je tijd voorbij is, maar zoek je eerst een oplossing.
Een vorm van maatwerk die meteen de meerwaarde van een organisatie als Vluchtelingenwerk
aangeeft!
In Heerenveen vallen ruim 70 mensen onder het generaal pardon. Inmiddels hebben ze een verblijfstatus en krijgen een woning. Vluchtelingenwerk en de gemeente Heerenveen werken samen met andere organisaties aan inburgering van deze mensen.
Vluchtelingenwerk is tevreden over de goede samenwerking met de gemeente. Wat ze weleens moeilijk vinden is dat er geen doelgroepenbeleid is. Zo zouden een aantal gezinnen met opgroeiende kinderen goed een computer kunnen gebruiken, maar komen daar niet voor in aanmerking.