Inleiding
Een van de vijf speerpunten voor de ChristenUnie in Heerenveen is “Waardig ouder worden”. Met de keuze voor een bezoek aan het hospice werd specifiek aandacht geschonken aan de fase vlak voor het overlijden.
De bedoeling van het bezoek was een mogelijkheid voor leden en niet leden om zich op het onderwerp te oriënteren. Het was dus niet de bedoeling om tijdens het bezoek een discussie te starten over bijvoorbeeld euthanasie.
Inleiding Ietje Miedema (een van de twee coördinatoren van het hospice)
Ietje Miedema geeft in haar inleiding aan waar het hospice voor staat en hoe het hospice is georganiseerd. Tevens ontvangen de deelnemers een korte rondleiding. Omdat alle kamers bezet waren, konden we geen indruk van de kamers krijgen (wel te zien via website). Wat opvalt is de enorme ruimte voor de gasten, die in het geheel van het hospice centraal staan. Veel kan en niets is te gek.
Een paar feiten over het hospice VPTZ Julia Jan Wouters
- De Stichting bestaat sinds 2006. Eerst een locatie aan de K.R. Poststraat met drie bedden; nu een nieuwe locatie aan de Van Helomalaan met vier bedden. Totaal in Friesland 23 bedden.
- Missie. De Stichting VPTZ Julia Jan Wouters heeft als missie het organiseren van goede palliatieve zorg en ondersteuning aan terminale cliënten en hun naasten.
- De stichting zelf heeft twee betaalde coördinatoren. Daarnaast werkt de stichting met ca. 75 vrijwilligers waarvan 55 vrijwilligers in de zorgtaken dienst doen.
- Vrijwilligers worden geselecteerd op a) emotionele stabiliteit, hart voor mensen en “onzichtbaarheid”. Vrijwilligers ontvangen een basiscursus van drie dagen.
- De eigen bijdrage bedraagt per dag 40 euro. Dit bedrag wordt soms (gedeeltelijk) door zorgverzekeraar vergoed. De werkelijke kosten zijn aanzienlijk hoger. VPTZ Julia Jan Wouters ontvangt van gemeente Heerenveen subsidie voor professionele huishoudelijke hulp.
- Het hospice beschikt over een prachtige binnentuin, een stiltecentrum (waar opgebaard kan worden) en een mooi huiskamer.
Alle hospices zijn in Nederland aangesloten bij de VPTZ. Hierdoor komen zij ook in aanmerking voor subsidie van de overheid |
Opmerkingen en aandachtspunten
1. Behoefte aan hospices. De algemene verwachting is volgens Ietje Miedema dat de behoefte aan hospices in Friesland zal toenemen. De meeste mensen willen graag thuis sterven. De behoefte aan een hospice ontstaat vooral vanwege gebrekkige thuissituatie (ruimte, mogelijkheid om te verzorgen) en behoefte om handen vrij te houden voor andere zaken als pure verzorging.
2. Financiële situatie. Naast subsidie van de (centrale) overheid ontvangen hospices gelden van gemeenten en donaties. Uitgangspunt is dat iedereen terecht moet kunnen in een hospice.
3. Knelpunten voor voortbestaan van hospice/hulp bij menswaardig sterven.
- Onze maatschappij is individualistisch waardoor thuis sterven minder vanzelfsprekend wordt en de druk op de hospices zal toenemen
- Eerste punt heeft ook gevolgen voor de vanzelfsprekendheid van mantelzorg en beschikbaarheid van vrijwilligers.
- De beschikbaarheid van professionals in de gezondheidszorg staat onder druk.
4. Lichtpunten bij voortbestaan van hospices
- Hospices hebben een positief imago en kunnen daardoor rekenen op subsidies, donaties, etc.
- Betaalde gezondheidswerkers (professionals) kiezen soms bewust voor het werken in hospices.
- Het werk is geliefd onder vrijwilligers.
5. Het hospice heeft de aandacht van de ChristenUnie voor hun werk op prijs gesteld.
Belangstelling
De avond had een informeel karakter met een grote mate van interactie met de inleider.