Opinie: Fryslân, een veilig Fytslân

Fietsers vk.jpgmaandag 05 oktober 2020 15:04

Na 15 jaar begint de provincie Fryslân deze maand met het ontwikkelen van nieuw fietsbeleid. De laatste beleidsnota is uit 2005 met als titel Fryslân Fytslân. Geen overbodige luxe want in al die jaren is er veel veranderd.

Het woord elektrische fiets komt nog niet voor in de oude nota en wat te denken van de fietshelm! Want moeten we de helm niet veel actiever gaan aanmoedigen?

Enkele weken geleden ging ik samen met mijn vrouw en dochters op een zonnige zondagmiddag op de fiets voor een rondje ‘Canterlanden’. Vanuit Leeuwarden via Lekkum naar Gytsjerk, Tytsjerk en door De Groene Ster weer naar huis. Het bleek een ware onderneming, helemaal met kinderen. ‘Gewone’ fietsers, elektrische fietsers, wielrenners, (elektrische) scooters, speed pedelecs, een bonte stoet die gebruik maakt van het fietspad. En allereerst, het is geweldig dat zoveel mensen gebruik maken van de fiets en erop uit gaan in onze prachtige provincie maar de vraag die bleef hangen was, hoe veilig is het op het fietspad?

Die vraag zou wat mij en onze fractie betreft centraal moeten staan in het maken van nieuw beleid. Er zijn veel ongevallen met fietsers. Recent onderzoek van de provincie Groningen en het UMCG laat zien dat vooral jonge en oudere fietsers slachtoffer zijn van ongevallen. Ook in Fryslân zijn onderzoeken geweest of worden ze nog steeds gehouden met gelijke uitkomsten.

Daarnaast zijn elektrische fietsen oorzaak van veel, vaak eenzijdige ongevallen. Het gevolg is vaak licht of zwaarder hersenletsel. Ik verbaas mij dan ook over de weerstand die het dragen van een helm oproept. De fietsersbond pleit op haar website vol overtuiging tegen een helmplicht voor fietsers. Want zodra je een helm op zet wordt fietsen gezien als een gevaarlijk bezigheid, iets waar je bang voor moet zijn. En, waar laat je een helm als je hem niet op hebt?

Als fanatiek wielrenner kan ik deze argumentatie niet volgen. Toegegeven zo’n 15 jaar geleden werd je bijna uitgelachen als je op de racefiets een helm droeg. Maar inmiddels is de helm niet meer weg te denken. Wanneer je nu zonder helm op de fiets stapt krijg je zeker opmerkingen van mede wielrenners dat je een helm op moet zetten. En dat zonder helmplicht! Al enkele jaren krijg je bij de start van de fiets Elfstedentocht geen stempel als je geen helm op hebt. En ik zie trouw alle 15.000 deelnemers met veel plezier een helm op zetten. Hetzelfde geldt voor de ijsbaan en de skipiste. Steeds meer en vaker zie je de helm.

De ChristenUnie pleit voor een goed onderzoek hoe we het gebruik van de helm op onze fietspaden actief kunnen stimuleren. Is dat dé oplossing voor alle drukte op onze fietspaden? Uiteraard niet, we moeten met elkaar nadenken over de inrichting van onze fietspaden, snelfietspaden en alle andere mogelijkheden. Wat mij betreft hoeft de titel van oude beleidsnotitie Fryslân Fytslân maar een heel klein beetje aangepast te worden naar Fryslân, een veilig Fytslân.

Matthijs de Vries, Statenlid ChristenUnie Fryslân

« Terug