Werkbezoek Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer (SBB) is zoveel meer dan alleen het beheren van een staatsbos. Wat er allemaal bij komt kijken horen we van de teamleider Súdeast-Fryslân Dennis Benedictus tijdens een werkbezoek op 9 mei in de ‘werkschuur’ in Jubbega. Hij vertelt bezielend over de drie B’s van Beschermen, Beleven en Benutten en laat dit daarna ook wandelend zien.
Beheren van de natuur is vooral het beschermen van de natuur. Overal binnen een straal van 5 km is er natuur te beleven en is het van belang om die samen met en voor elkaar duurzaam te benutten.
Het groene erfgoed in Fryslân inclusief de eilanden bedraagt 36.000 hectare. Het is nogal een versnipperd gebied met veel beheersoorten, zoals bossen, beekdalen, blauwgraslanden, Waddenzee, Lauwersmeer en de Friese meren. Ook vind je historische landgoederen en adellijke parken, zoals in Oranjewoud en Bakkeveen. Fryslân kent in Nederland de meeste beheertypen, wel tweeëndertig verschillende en is dus heel uniek te noemen.
Naast kleinere gebieden kent SBB ook robuuste aaneengesloten gebieden die voor een deel een Natura 2000 status hebben. Het is heel belangrijk om de biodiversiteit te versterken en bijzondere soorten te beschermen.
Een andere activiteit is het faciliteren van culturele evenementen, zoals Oerol en LF2018.
SBB betekent ook veel voor de recreatie in het zorgdragen voor allerlei borden, bankjes en bruggen die ook instandgehouden moeten worden en na ongeveer dertig jaar afgeschreven zijn. Dit alles kost veel geld en valt vaak buiten het budget. Een win-win situatie ontstaat als er meegelift kan worden met een algemene aanbesteding.
Veel aandacht is er voor het leer-werktraject. De boswachters zijn samen met het Friese Nordwin College (vmbo/mbo) een pilot gestart om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te helpen om een baan te vinden in de groene sector. De beroepsvaardigheden worden vooral in de natuur aangeleerd en dan wordt via overwegend plaatjes de theorie eigen gemaakt. Naast vakmanschap wordt gelet op houding en gedrag. De docenten van het Nordwin College komen langs bij de ‘werkschuur’ in Jubbega. Van de twaalf kandidaten zijn er maar twee afvallers. Het werkt! Stage lopen gebeurt bij bedrijven met een groot sociaal hart. Vanuit het Miniserie van OCW wordt gekeken of de pilot over de rest van Nederland uitgerold kan worden. Er is een chronisch tekort aan werkers in het groen. Op deze manier ontstaat een situatie waar alle partijen voordeel bij hebben en die is mede te danken aan de enorme sociale drive van de boswachters.
SBB is eveneens actief in het oogsten van hout en het maaien van gras en riet. Daar worden weer hoogwaardige producten van gemaakt, zoals o.a. de groene eierdozen. Omdat de gemiddelde leeftijd van de werknemers 50 jaar is wordt er volautomatisch gemaaid met aangepaste machines, zodat mensen het werken langer vol kunnen houden.
Na alle theorie gaan we met elkaar het gehoorde wandelend in de praktijk zien in Beekdal de Linde, waardoor het werkbezoek nog een recreatief karakter krijgt.
Klik hier voor meer foto's