Wat betekent de avondklok voor bestuurders?
In Nederland zal tussen 21:00 en 04:30 een avondklok gelden. Vanaf aankomende zaterdag 23 januari zal de maatregel ingaan tot in elk geval 10 februari. Het is dan verboden om tussen deze uren op straat te zijn. Minister-President Mark Rutte heeft aangegeven dat er uitzonderingen zijn. ‘De avondklok geldt in principe voor iedereen en overal. […] Natuurlijk: er zijn uitzonderingen, maar dan geldt wel het principe dat je een door jezelf ondertekende verklaring op zak hebt waarom je buiten bent. […] Die mensen, die dus voor hun werk op pad zijn, moeten dan ook een werkgeversverklaring bij zich hebben.’ Op de site Avondklok | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl kun je meer informatie vinden over de regels en uitzonderingen die van toepassing zijn.
Verklaringsformulier avondklok nodig
Blijf zoveel mogelijk thuis, is het devies. De lockdown benadrukte dit al, maar de avondklok heeft dit nog eens versterkt. Burgemeesters, wethouders en raads- en statenleden zijn cruciale beroepsgroepen. Voor hen geldt een uitzondering: als je ’s avonds op locatie moet zijn, mag je je tijdens de avondklok verplaatsen, mits je een Werkgeversverklaring én een Eigen verklaring avondklok kunt laten zien. Politieke ambtsdragers of zelfstandigen hebben geen werkgever en kunnen de werkgeversverklaring daarom zelf invullen. Het is niet de bedoeling dat je je eigen formulieren maakt!
Hybride of digitaal vergaderen?
Raden proberen op creatieve manier vorm te geven aan de lockdown. De meeste raden zijn al volledig digitaal, maar sommige raden hanteren een hybridevorm (gedeeltelijk fysiek en gedeeltelijk digitaal). Als hybride raad kom je nu voor een dilemma te staan. Kom je nog wel bij elkaar om bijvoorbeeld te stemmen of blijf je thuis? Met de avondklok zal de hybride vergadermethode heroverwogen moeten worden. Zowel de VNG als gemeente.nu geven op hun websites uitvoerig uitleg over het digitaal vergaderen. De Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming is speciaal vanwege de corona-epidemie in werking getreden. Deze wet voorziet erin dat er ook digitaal vergaderd kan worden en dat bijvoorbeeld stemmen rechtsgeldig is.
- Maak met uw raad gezamenlijke afspraken om te bepalen wanneer er sprake is van noodzaak om (als bestuurder) fysiek te vergaderen.
- Bespreek als raads- of statenlid met het college/ andere fracties of overwogen kan worden om volledig digitaal te gaan werken, als u hybride werkt.
Vragen of opmerkingen? Deel ze hier of mail naar de Bestuurdersvereniging: bestuurdersvereniging@christenunie.nl
De adviseurs van de Bestuurdersvereniging,
Addy Plieger
Dirk Vreugdenhil
Hepke Deelstra
Reacties op 'Wat betekent de avondklok voor bestuurders?'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.