ChristenUnie stelt vragen over achterhaalde regiovisie GGZ
LEEUWARDEN – De nieuwe regiovisie voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) 2004-2008 die het college van GS aanbiedt is nu al deels achterhaald. De Provinciale Statenfractie van ChristenUnie/SGP vraagt gedeputeerde Ploeg of de regiovisie niet veel eerder aan de Staten had moeten worden aangeboden.
Er zijn volgens de fractie aanwijzingen dat de visie al in 2003 geschreven is. Zo wordt er gesproken over ‘de contouren van de WMO’ en ‘financiering uit de Ziekenfondswet’, terwijl toch algemeen bekend is dat op 1 januari 2006 naast de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), ook een heel nieuwe Wet op de Zorgverzekering in werking treedt die een einde maakt aan het onderscheid tussen particulier en ziekenfonds verzekerden.
Doordat de zorg steeds meer extramuraal is geworden is het voor veel GGZ-klanten niet meer mogelijk binnen de muren van een instelling opvang te vinden. Ze moeten zelfstandig een woning betrekken en kunnen zorg inkopen van de instelling. De ChristenUnie/SGP constateert dat de woonsituatie van veel GGZ-klanten niet optimaal is. Er wordt in de visie echter melding gemaakt van een convenant met verhuurders (woningbouwcorporaties, gemeenten en zorginstellingen) om de klanten van de GGZ woonruimte beschikbaar te stellen tegen een gereduceerde huurprijs. Dit convenant zou al op 1 april 2005 in werking treden. De fractie is benieuwd of dat al is gebeurd.
De fractie vraagt verder of het college van GS, de Stuurgroep en de Projectgroep Regiovisie GGZ op de hoogte zijn van woningbouwprojecten in Noord-Holland voor mensen met schizofrenie. Ook wil fractie weten hoe groot de betrokkenheid is geweest van de gebruikers van de GGZ en hun familie bij de totstandkoming van de regiovisie.
In de regiovisie worden verder actiepunten genoemd waarvan een deel al gerealiseerd moet zijn in 2005. De ChristenUnie/SGP vraagt de gedeputeerde hoever het daarmee staat.
Ook vraagt de fractie of het college van GS voldoende weet van de verminderde tolerantie van de samenleving ten aanzien van de doelgroep van de GGZ, terwijl de zorg voor deze mensen juist meer verschuift vanuit de instelling naar de maatschappelijke voorzieningen. De fractie vraagt het College van GS dat mee te nemen in de regiovisie GGZ.
Reacties op 'Achterhaalde regiovisie GGZ'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.