ChristenUnie neemt kijkje in de keuken van Wetsus

HPIM7621woensdag 03 februari 2010 15:26

Leeuwarden – Jaren geleden hield fractievoorzitter Albert Oostland van de Provinciale Statenfractie van de ChristenUnie al een gloedvol betoog over het belang van het watertechnologisch instituut Wetsus. Hij deed dat tijdens een bijeenkomst van de NHI (Neue Hanze Instituut) in Denemarken. Maar tot nu toe was een bezoek van de fractie aan de hogeschool in Leeuwarden erbij gebleven. Tot 3 februari, toen de fractie op Wetsus ontvangen werd door Gert Jan Euvering en twee promovendi die zich bezig houden met ontwikkeling van duurzame energiewinning uit botsing van zoet en zout water (Blue Energy). Tijdens het werkbezoek werd de fractie bijgepraat over de ontwikkelingen.



Voor Wetsus is het van belang technologieën te ontwikkelen die toepasbaar zijn in de samenleving. Op diverse plaatsen in Fryslân staan demonstratiesites voor nieuwe technieken voor ondermeer ontzilting en waterzuivering. Bij het Antoniusziekenhuis in Sneek  wordt onder verantwoordelijkheid van Wetsus afvalwater gescheiden om medicijnresten uit het water te halen. In Sneek wordt ook geëxperimenteerd met Desah toiletten (gedecentraliseerde reiniging en hergebruik) waarbij ondermeer methaan en stikstof middels een decentrale zuiveringsinstallatie uit het afvalwater wordt gehaald.

De ChristenUnie heeft gedeputeerde Schokker in een motie gevraagd deze toepassing ook te gebruiken in het nieuwe Provinciehuis in Leeuwarden. Volgens de gedeputeerde is dat echter niet mogelijk. Gert Jan Euvering beaamt dat het aanpassingen zal kosten maar ziet wel degelijk mogelijkheden. “Technisch is het mogelijk, maar de vraag zal zijn wat je met de reststoffen doet. Verder moet iemand de zuiveringsinstallatie beheren”.

Westus is blij met de plannen voor een Watercampus in Leeuwarden. “Het is belangrijk dat partijen in elkaars fysieke nabijheid zijn. We verwachten daar veel van’. Ondertussen zijn er diverse samenwerkingsverbanden aangegaan met ondermeer de universiteiten van Wageningen, Groningen en Twente waardoor studenten bij Wetsus kunnen promoveren. Ook zijn er afspraken met Rotterdam Business School en het kennisinstituut cartesius waarbij de nadruk ligt op vermarkten van techniek. “Het is onze wens dat Friesland een wateruniversiteit krijgt”, zegt Euvering.

Afsluitdijk

In Harlingen heeft Wetsus een demonstratiesite waar Blue Energy op beperkte schaal wordt opgewekt. Zo wordt langzaam toegewerkt naar een grotere toepassing. Met veel belangstelling kijkt de ChristenUnie naar de pilot voor Blue Energy die Wetsus in de Afsluitdijk wil starten. Het ligt in de verwachting dat na 2015 op deze plaats een full-scale toepassing gerealiseerd wordt. Zo’n elektriciteitscentrale heeft als groot voordeel dat het heel snel kan inspelen op de vraag. Er is onbeperkt aanbod van zoet en zout water en op het moment dat de vraag groot is, kan snel meer energie worden opgewekt. Volgens Simon Grasman die vanuit Wetsus zich bezighoudt met proefproject is de Afsluitdijk uniek als plaats voor het opwekken van Blue Energy. “Op slechts enkele plaatsen in de wereld is dat het geval”, verklaart hij. 

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie neemt kijkje in de keuken van Wetsus'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.