Algemene beschouwingen ChristenUnie: 'Wij centraal'
Voor de ChristenUnie is de Bijbel de inspiratiebron. De Bijbel gaat erover hoe je als mensen samenleeft met elkaar, en welke keuzes je maakt. Bijvoorbeeld in tijden van crisis. En welke weg je dan kiest. Voor ons is belangrijk dat je altijd omziet naar de mensen om je heen. En dat je goed met de schepping omgaat. Concreet betekent dit dat we gaan voor een groene, sterke economie waarin ‘wij’ centraal staat in plaats van ‘ik'.
1. #groene economie
Economische groei is geen doel op zich. Economie heeft als doel dat we comfortabel kunnen leven. Maar wanneer is het comfortabel genoeg? Meer willen hebben, nieuwe spullen kopen in plaats van repareren. Het kan, maar we betalen er wel een prijs voor. Grondstoffen raken op. Iedereen kent het spotje dat we, als we zo doorgaan, twee wereldbollen nodig hebben in de toekomst. Een groene economie houdt in dat je niet alleen maar streeft naar meer winst, maar dat je goed nadenkt over wat je nodig hebt, en verspilling voorkomt.
2. #sterke economie
Een groene, maar ook sterke economie. Nederland heeft een sterke economie dankzij ondernemers: van multinationals tot kleine zelfstandigen. Ondernemers houden de samenleving draaiende: ze maken spullen die we nodig hebben en zorgen voor banen. Als overheid moet je ondernemers kaders geven, maar niet bemoeien met de inhoud. Ondernemers weten zelf het beste hoe ze hun werk moeten doen.
3. Niet ik maar wij. #Samen dus.
Elke mens telt mee. Ieder mens moet de mogelijkheid hebben om zijn talenten te ontwikkelen en in te zetten. Wel of niet betaald. Of je beperkingen hebt, of denkt zonder beperkingen te zijn.
In de ideale situatie is dit zo. Maar de situatie is niet ideaal.
Zorg voor de ander, via jeugdzorg of sociaal beleid, zal altijd nodig blijven. Wie het doet is niet het belangrijkste, als het maar goed gebeurt. Bij de overgang van taken naar gemeenten moet, wat de ChristenUnie betreft, kwaliteit voorop staan.
Teveel mensen staan aan de kant en kunnen hun talenten niet kwijt. De werkloosheid is in Fryslân het hoogste van heel Nederland. De jeugdwerkloosheid neemt alleen maar toe.
Gerichte inzet op werkloosheid zou nu een speerpunt moeten zijn.
Groene, sterke economie, waarbij 'niet ik maar wij' het uitgangspunt is: van hieruit naar kadernota kijken. Dan valt op:
Dat deze kadernota wat ons betreft weinig visionair is. Het is een opsomming van projecten, die op zich prima zijn, maar waarbij niet duidelijk is hoe ze bijdragen aan het behalen van het doel.
Sterker nog: wat is het doel? Je zou een doel moeten benoemen en met elkaar bepalen welke projecten je eraan hangt om dat doel te bereiken. In de kadernota missen we deze samenhang.
Ik kom hier bij de vragen op terug.
Kadernota is onduidelijk over verdeling van geld. Bijvoorbeeld voor het realiseren van een Groene economie met behulp van het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy. We hebben met elkaar bepaald dat we dit willen. Maar het duurt maar.
Over het Doefonds hebben we nog niet gesproken, maar hier wordt geld voor gereserveerd. Het gaat niet om het Doefonds, maar om het principe.
Is het: ‘eerst beleid dan geld’, of ‘eerst geld dan beleid’? Wat ons betreft: ‘beleid en geld tegelijkertijd’.
Gebrek aan informatie is kenmerkend voor de afgelopen periode.
Wij krijgen voortdurend te weinig informatie zodat we geen overzicht hebben. Ook weer bij deze kadernota (brief van 25 juni met uitleg over spoorlijn Heerenveen-Drachten-Groningen en verdeling Nuon-geld). De brieven verduidelijken wel een en ander, maar je hebt dan allemaal losse informatie die je zelf moet interpreteren. Samenhang ontbreekt.
Hopelijk gaat dat de komende jaren beter.
#samen #schepping #sterk
VRAGEN + MOTIES:
Evaluatie doelen: Zoals ik aangaf: wij missen een duidelijke visie. De projecten in de kadernota komen uit het coalitieakkoord. Dat is op zich logisch. Maar je zou je de vraag moeten stellen:
- Zijn je doelen nog reëel?
- Zijn er misschien nieuwe doelen nodig?
- Zijn de huidige projecten dé projecten die we nu nodig hebben?
- Hoever staat het eigenlijk met de projecten?
- Wat ons betreft is het niet verkeerd om halverwege regeerperiode hier kritisch naar te kijken.
MOTIE verantwoordingsdebat
Investeren in werkgelegenheid: Het hebben van een baan is een van de belangrijkste voorwaarden voor een sterke economie en het tot z’n recht komen van talent. Fryslan blijkt de hoogste werkloosheidscijfers te hebben. Cijfers partoer 2011: Fryslan: 2,1% jeugdwerkloosheid. Landelijk is dit: 1,5%. Er was actieplan bestrijding jeugdwerkloosheid 2009-2011. Evaluatie hebben we niet. Klopt dat? We zijn benieuwd naar evaluatie van actieplan + verzoek initiatief van provincie voor nieuw actieplan.
MOTIE jeugdwerkloosheid
Duurzaamheid Fûns Skjinne Fryske Enerzjy: GS komt dit jaar met een verdere uitwerking van het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy en een businesscase. In normale cyclus van Kadernota en Begroting betekent dit dat het fonds pas in 2014 actief zal zijn. Het plan is uit 2009. Wat ons betreft heeft het al veel te lang geduurd en gaan we er in 2013 mee aan de slag. Dat kan als er bij de businesscase in het najaar ook begrotingswijziging komt.
Kunt u dit toezeggen?
MOTIE Fûns Skjinne Fryske Enerzjy
Traverse Lemmer: Bij begroting 2012 zei college: Financiële dekking is afhankelijk van de mate waarin wij er in slagen de structurele bezuiniging binnen programma 2 te realiseren. Structurele bezuiniging is nu gelukt. Dus hoe zit het met Traverse Lemmer?
MOTIE Traverse Lemmer
Financiële risico’s: Nogal wat financiële risico’s in kadernota. Denk aan extra kosten baggerdepots, onderhoud infra, onduidelijkheid over cofinanciering Europa en Waddenfonds en Wet HOF. Meerkosten Van Harinxmakanaal en depot Fries Museum staan hier niet eens bij, maar zijn ook financiële risico's.
Het gaat om miljoenen. Maar exact weten we het niet. Geen overzicht. Wel staat er dat men enige marge in REP en VAR achter de hand wil houden, en 1,8 miljoen van de stofkamoperatie. Risico's en onduidelijkheden kunnen er zijn, maar wees geen struisvogel.
- Bent u het met ons eens dat juist bij financiële risico’s belangrijk is dat we vinger aan pols houden?
- Hoe gaat u dat doen?
- En hoe betrekt u de staten hierbij?
- Voor hoeveel miljoen loopt de provincie risico, en hoe dit opgevangen gaat worden?
MOTIE Financiële risico's
Archief > 2012 > juli
- 28-07-2012 28-07-2012 11:49 - Meedoen naar vermogen, ook bij rolstoelvervoer
- 25-07-2012 25-07-2012 09:15 - Voetpad naar oorlogsmonument langs N928 ondanks toezegging nog niet aangelegd
- 18-07-2012 18-07-2012 17:11 - Bestrijden jeugdwerkloosheid blijft op agenda van ChristenUnie
- 18-07-2012 18-07-2012 16:27 - ChristenUnie wil Verantwoordingsdebat in Staten in 2013
- 18-07-2012 18-07-2012 15:39 - Financiële onderbouwing Traverse Lemmer klaar in 2013
- 18-07-2012 18-07-2012 15:15 - ChristenUnie bezorgd over te late ambulances
- 18-07-2012 18-07-2012 14:43 - ChristenUnie stelt schriftelijke vragen over aanrijtijden ambulances
- 18-07-2012 18-07-2012 12:59 - Algemene beschouwingen ChristenUnie: 'Wij centraal'
- 18-07-2012 18-07-2012 12:14 - Voorrang voor ontwikkeling Drachten bij herverdeling van spoorgeld
- 17-07-2012 17-07-2012 10:54 - Spoor Leeuwarden – Zwolle lijkt beter af met regionale vervoerders
Reacties op 'Algemene beschouwingen ChristenUnie: 'Wij centraal''
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.