Bevordering inschakeling arbeidsgehandicapten in het Friese bedrijfsleven

maandag 15 mei 2006 15:23

Brede steun voor ChristenUnie/SGP voorstel voor symposium ter bevordering van arbeidsgehandicapten in het Friese bedrijfsleven

Korte inhoud:
Het is van groot maatschappelijk belang dat het bedrijfsleven beter wordt geïnformeerd over arbeidsmogelijkheden, wettelijke regelingen en maatschappelijke medeverantwoordelijkheid voor arbeidsgehandicapten.

 

Voorstel ChristenUnie/SGP:

 Op initiatief van de Provinciale Statenfractie van ChristenUnie/SGP organiseert de Provincie Fryslân in het najaar een symposium over de bevordering inschakeling van het aantal arbeidsgehandicapten in Friese bedrijven, instellingen en organisaties. Slechts 30 procent van de in 2001-2005 goedgekeurde arbeidsongeschikten is het gelukt een baan in het vrije bedrijf te vinden. In Fryslân is dat nog minder, velen maken de gang naar de bijstand. Ook veel SW-bedrijven zijn in toenemende mate in financieel zwaar weer terecht gekomen. De ChristenUnie/SGP fractie vindt deze ontwikkeling zorgelijk. Vandaag oordeelden Provinciale Staten van Fryslân, unaniem positief over het voorstel van de fractie.

Fractievoorzitter Rein Ferwerda van de ChristenUnie/SGP fractie is blij met de brede steun van Provinciale Staten voor het initiatiefvoorstel, waarin ook nog een overgenomen amendement van de collegepartijen is verwerkt. “Het gaat hier om mensen die vaak hun uiterste best doen een baan te krijgen, maar daar in veel gevallen niet in slagen. Op het symposium zullen deelnemende instanties zoals CWI’s, gemeentelijke sociale diensten, de Friese bedrijven voor sociale werkvoorziening, de Stichting Prohef/Pin, het Fries Samenwerkingsverband Uitkeringsgerechtigden, STAM Reïntegratie en Begeleid Werken, Noorderbrug en MEE Fryslân, samen met bedrijven bespreken hoe men daar verandering in kan brengen”.

Uit onderzoek is gebleken dat de helft van alle arbeidsongeschikten in Fryslân na herkeuring geheel of gedeeltelijk worden goedgekeurd. Dat gaat om enkele duizenden personen die moeten proberen een plek op de toch al krappe arbeidsmarkt te bemachtigen. Slechts een enkeling slaagt daarin; velen maken de gang naar de bijstand. Ook blijkt dat veel werkgevers niet of nauwelijks op de hoogte zijn van regelingen en subsidiemogelijkheden bij het in dienst nemen van mensen met een arbeidshandicap.

Belangrijke aandachtspunten voor het symposium zijn een inventarisatie van problemen én mogelijkheden van Friese arbeidsgehandicapten. En er zullen ervaringsdeskundigen aan het woord komen, zowel mensen met een handicap als werkgevers van bedrijven en instellingen, die mensen met een arbeidshandicap in dienst hebben. Tevens kan het symposium dienen als platform om kennis over te dragen aan ondernemers, instellingen en organisaties over de wettelijke mogelijkheden en faciliteiten om mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen. Uiteindelijk hoopt de ChristenUnie/SGP fractie dat het symposium resulteert in een lijst met aanbevelingen, die ervoor zorgen dat mensen met een arbeidshandicap ook buiten de beschutte sfeer makkelijker aan het werk komen.

De resultaten in de vorm van een Lijst met mogelijke aanbevelingen en daaruit mogelijk voortkomende vervolginitiatieven, zullen nog voor de statenverkiezingen, uiterlijk begin 2007 aan Provinciale Staten worden gepresenteerd.

« Terug

Reacties op 'Bevordering inschakeling arbeidsgehandicapten in het Friese bedrijfsleven'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.