Fractie in Actie: Werkbezoek Centrale As

2016-06-01-PHOTO-00000204dinsdag 07 juni 2016 14:58

Automobilisten op de Centrale As tussen Drachten en Dokkum v.v. zijn er de laatste jaren aan gewend om zich langs vele zandhopen te verplaatsen. Routes worden verlegd en teruggebracht. Wegen aangelegd en weer verwijderd. Tussen die vele bypasses zou je bijna vergeten dat hier gaat om een huzarenstukje op het gebied van infrastructurele werken. Nergens werd een weg aangelegd met meer oog voor de omgeving, de bewoners en de natuur. Er werd ongekend veel tijd besteed aan de voorbereiding en de kosten hiervan leidden bij menigeen tot bezorgd fronsen. Maar het resultaat mag er zijn. De fractie van de ChristenUnie was woensdag 1 juni te gast bij het projectbureau Centrale As en keek rond in het gebied.

De Centrale As is meer dan een weg alleen, betoogt Bertus Mulder, oud-gedeputeerde en voorzitter van de gebiedscommissie. Het is een inhaalslag, want er is decennialang structureel te weinig geïnvesteerd in Noordoost Fryslân. Het gebied werd min of meer vergeten. Plannen om de verbinding met het gebied te verbeteren bestaan al vanaf het midden van de vorige eeuw, maar kwamen niet tot uitvoer, deels vanwege een halsstarrige houding van de Friese hoofdstad.

Maar begin deze eeuw werd de knoop doorgehakt en kozen de Staten uit een veelheid van plannen een voorkeurstracé voor de Centrale As. In totaal wordt er aan infrastructuur, herinrichting en gebiedsontwikkeling een slordige half miljard euro besteed.

Mede doordat er zoveel tijd en energie aan de voorbereiding is besteed, loopt het hele project qua tijd en geld in de pas. Er liggen nog enkele wensen met betrekking tot de gebiedsontwikkeling. Daarvoor moet nog ongeveer 11 miljoen euro gevonden worden.

De keuze voor een tracé van de Centrale As was indertijd uitermate ingewikkeld. Het gebied kent vele oude pingo’s en dobben, unieke natuur en bijzondere landschapskenmerken. Er is een uiterste inspanning verricht om de natuur te sparen en waar dat niet kon, te vervangen door nieuwe natuur. Mede daardoor is er een robuuste natte verbinding ontstaan. Ook worden natuurovergangen en hop-overs voor vleermuizen aangelegd.

« Terug