Begrotingsbijdrage ChristenUnie #sterk #samen #schepping

woensdag 02 november 2011 15:20

Je kunt de krant niet openslaan of de radio aanzetten of je hoort over crisis. Crisis wereldwijd, maar zeker ook in Europa. En dus ook in Fryslân. Dat de broekriem aangehaald moet worden is dan ook onvermijdelijk. Dat begrijpt ook de ChristenUnie.

Je kunt de riem aantrekken, maar je kunt je ook afvragen of er misschien een andere riem moet komen. En kies je dan voor een robuuste riem of juist voor een riem die smal en flexibel is?

 Met inzet op Leefbaarheid van het platteland, Onderwijs en Duurzame energie  is gekozen voor een wat smallere riem dan voorheen zonder veel extra's. Maar wel een riem die stevig is.

De begroting is, ondanks de crisis, op orde met  een positief begrotingssaldo voor 2014 en 2015 en een ruime vrij aanwendbare reserve (VAR). De ChristenUnie denkt dat dit op zich een goede basis is.  

 Dat wil niet zeggen dat we het met alle keuzes één zijn. Je hebt, of het nu om een riem gaat of om provinciaal beleid, punten die extra aandacht verdienen.  

 Als ChristenUnie geloven wij en geloven wij in Fryslân. En dat betekent in de eerste plaats dat wij geloven dat je ervoor moet zorgen dat de basis sterk is.

Dat betekent een gezonde economie, waarin

-          ondernemers de ruimte hebben om te groeien

-          iedereen zijn talenten kan ontwikkelen

-          stad en platteland goed bereikbaar zijn

Dus een #sterk Fryslân, waar het goed wonen en werken is.

 Als we kijken naar de begroting dan zien we dat er oog is voor innovaties en ondernemers. Prima. Maar twee punten worden helaas niet aangepakt. Twee punten die wel heel actueel zijn. Dat is de regeldruk en de rol van het MKB (Midden- en Kleinbedrijf)  bij aanbestedingen.

w.b. de regeldruk: Fryslân blijkt de provincie met de meeste lastendruk.  Wij hebben hier op 9 september vragen over gesteld, maar tot op heden geen antwoord ontvangen. De termijn van 30 dagen is toch echt al voorbij... Wij vinden dat we ongeloofwaardig zijn als provincie wanneer we zeggen het goed voor te hebben met ondernemers maar het ondernemers ondertussen moeilijk maken door een woud van regels. Daarom hebben we een motie met concrete doelen om de regeldruk te verminderen (met VVD). MOTIE

 Het tweede is de rol van MKB bij lokale, aanbestedings-, projecten. Ook hier hebben we in september vragen over gesteld. Het college zal het met ons eens zijn dat lokale bedrijven een streepje voor moeten hebben bij het stimuleren van de lokale economie. Een goed voorbeeld is de aanleg van een weg. Je kunt hierbij de wegvakken en civieltechnische kunstwerken zodanig bundelen dat de kavels behapbaar zijn voor lokale grondverzetbedrijven en wegenbouwers. Als je hier niet vantevoren afspraken over maakt is de kans groot dat de kavels te groot zijn voor lokale aannemers. Daarom ook een motie die verzoekt om bij aanbestedingen rekening te houden met lokale ondernemers. MOTIE

Basis van een gezonde economie is ook dat stad en platteland goed bereikbaar zijn. Dan gaat het zowel over het spoor als over het busvervoer. Over het spoor heb ik in de commissie vragen gesteld. Deze zijn schriftelijk goed beantwoord, dus daar zal ik nu niet op ingaan.

In de brief van GS over de OV-concessie bleek dat er niet genoeg geld is voor het basispakket OV en dat het pluspakket van de baan is. Sterker nog de 3,6 miljoen aan extra middelen voor OV op het platteland (aangekondigd in Coalitieakkoord en Uitvoeringsprogramma) worden gebruikt om het basispakket te vullen. Wij begrijpen dat de huidige marktprijzen hoger liggen dan bij de vorige concessie en dat er minder geld vanuit het rijk komt. Daarom denken we graag mee met het college hoe we het OV overeind kunnen houden. 

Deze zomer bleek dat er t/m 2015 een toename van de beschikbare financiële ruimte is van € 25 tot € 62 miljoen euro. Het college wil dit geld bewaren tot meer bekend is welke Rijkstaken naar de provincie worden overgeheveld.  

Deze voorzichtige houding snappen en waarderen wij. Spaargeld moet je achter de hand houden voor onverwachte urgente zaken. Maar als er dan eens urgente zaken zijn moet je het gespaarde geld ook durven aanspreken. Het OV is zo'n zaak. Er blijkt te weinig geld om het basispakket te vullen. Dus hier is spaargeld nodig!  AMENDEMENT: 3,6 miljoen uit VAR voor OV platteland.

Voor een gezond Fryslân vindt de ChristenUnie het belangrijk dat je juist díe punten versterkt die zwak zijn.

Want wij geloven dat overheid en samenleving samen verantwoordelijk voor mensen die

-          onder de armoedegrens leven

-          verdrukt of gediscrimineerd worden

-          niet in staat zijn hun leven goed op orde te krijgen

Daar moeten we #samen iets aan doen.

Als we kijken naar de begroting dan zien we dat alle maatschappelijke instellingen met 5% worden gekort. Met dat bedrag worden een aantal subsidies structureel gemaakt.  Structurele taken structureel financieren vindt ook de ChristenUnie een goed idee.

w.b. de  5% korting: dat er bezuinigd moet worden begrijpen wij op zich. Maar niet op alle fronten. In de commissievergadering hebben we aangekondigd dat wij terug zullen komen op de bezuiniging op Zorgbelang en Tûmba. Deze twee organisaties hebben namelijk een status aparte.

Het Rijk heeft  een taak neergelegd bij de provincies voor het in stand houden van een steunfunctie voor informatie, advies en cliëntenondersteuning.  Deze taak voert Zorgbelang uit voor onze provincie. Het rijk heeft hiervoor een bedrage aan het provinciefonds toegevoegd.

Daarnaast heeft de rijksoverheid een taak bij de provincie neergelegd voor bestrijding van discriminatie. Deze taak wordt uitgevoerd door het anti-discriminatiebureau van Tûmba.

Omdat het Rijk voor deze twee organisaties een taak bij de provincie heeft neergelegd vinden wij het niet verantwoord om én de indexering van 3% niet toe te passen, én een bezuiniging van 5% door te voeren op de budgetsubsidie.  Daarom dienen we hiervoor twee AMENDEMENTEN in: gericht op het opheffen van bezuiniging van 5%.
Amendement Zorgbelang. Amendement Tumba

Bij een goede riem moet de basis sterk zijn, moeten de zwakke punten versterkt worden en moet je last, but not least, goed zorgen voor wat je hebt.  Dat geldt ook voor Fryslân.

We zijn tenslotte verantwoordelijk voor de aarde en alles wat daarop leeft. Daarom vindt de ChristenUnie dat:

-          boeren moeten kunnen ondernemen

-          dieren een goed leven moeten hebben

-          het milieu zo schoon mogelijk blijft

De ChristenUnie vindt dat we zorgvuldig met de #schepping om moeten gaan.

 Daarom zou ik over het natuurbeleid van alles willen zeggen, maar de staten, en ook het college, worden gegijzeld door onzekerheid. We kunnen nu niets concreets met elkaar bespreken omdat het rijk ons, zo voelen wij dat, aan het lijntje houdt. Daarom bewaar ik dit onderwerp graag voor een later moment.

 Waar we het wel over kunnen hebben is fairtrade. Daar is in de commissie ook al het een en ander over gezegd, en we hebben schriftelijk nog antwoord gekregen.

Maar op onze vraag of de keuze voor een bankier ook onderdeel van de strategie is tasten we nog in het duister.

De provincie wil Millenniumprovincie in 2012 zijn en Fair trade-provincie in 2015. Een heel goed streven. Wat de ChristenUnie betreft is eerlijk bankieren een onderdeel van dit streven. Daarom hebben we een motie om bij de keuze voor bankier rekening te houden met de 'eerlijkheid' van banken en het spaarrentebeleid. AMENDEMENT

De biogashub van Dokkum-Leeuwarden vindt de ChristenUnie een mooi voorbeeld van verantwoord met de Schepping omgaan. Eén biogasinstallatie van een boerenbedrijf kan namelijk zo’n 500 gezinnen van elektriciteit voorzien. Hoe duurzaam wil je het hebben? Het is alleen erg stil de laatste tijd rond de biogashub.

Wat is de stand van zaken hierin?

Kortom, niet alleen de broekriem aantrekken maar kiezen voor een solide riem de versterkt wordt op een aantal essentiële punten, zoals een Sterke economie, Samen verantwoordelijk zijn voor de ander, en zorgvuldig met de Schepping omgaan. Daarom dien ik hierbij onze motie/amendementen in.

 

Uitslag Moties/Amendementen ingediend door ChristenUnie:
Motie Regeldruk: overgenomen door het college en door de indieners ingetrokken.
Motie MKB/Aanbestedingen: unaniem door de staten aangenomen.
Amendement Geld naar OV: verworpen met de stemmen van SP, GrienLinks, fractie Hiemstra en ChristenUnie voor.
Amendement Zorgbelang: verworpen met de stemmen van de SP, GrienLinks, D66 en ChristenUnie voor.
Amendement Tûmba: verworpen met de stemmen van de SP, GrienLinks, D66, fractie Hiemstra en ChristenUnie voor.
Amendement Fair trade Banken: aangenomen met de stemmen van de PVDA, SP, FNP, GrienLinks, D66 en ChristenUnie voor.

« Terug

Reacties op 'Begrotingsbijdrage ChristenUnie #sterk #samen #schepping'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.